Historien om Venligboerne

Siden flygtningekrisen opstod, er der mange, som gerne har villet hjælpe. Én af dem der tog springer var Merete Bonde Pilgaard, der stiftede Venligboerne. I starten var det et lokalt tiltager i Hjørring, men siden dengang har konceptet oplevet en voldsom stigning i popularitet. I dag findes der afdelinger af Venligboerne i mere end 100 danske byer, og de har også spredt sig til flere europæiske byer.

 

En simpel mentalitet

Mentaliteten hos Venligboerne er yderst enkel – den bedste håndtering hos private personer på flygtningekrisen er at møde flygtningene med almindelig, menneskelig venlighed.

Flygtninge er mennesker præcist som os, og derfor skal man bare møde dem, som man ville møde alle andre mennesker. Det virker som en banal løsning, men det har været en kæmpe succes, som har nedbrudt fordomme – både hos danskerne og hos flygtningene.

Venligboerne var desuden et godt tiltag, da det ikke stillede høje krav til sine medlemmer. Der var hverken krav om timeantal, som man skulle bruge på projektet, og der var ligeledes ikke krav om donationer til projektet.

 

Hjælp til alverdens ting

Siden stiftelsen har Venligboerne hjulpet mange flygtninge. For mange har der bare være tale om kontakt til danskere, der gjorde at de nemmere blev en del af samfundet. For andre flygtninge har der været tale om mere praktiske opgaver.

Et eksempel var en flygtning, der skulle bruge basalt udstyr til at indrette et hjem. Problemet blev beskrevet på Venligboernes gruppe, og kort efter var der folk, som meldte sig til at hjælpe.

Andre Venligboere har hjulpet med praktiske opgaver som indkøb, der kan være forvirrende, når man ikke kan dansk. Det er små ting for os danskere, men det kan gøre en kæmpe forskel for dem, der modtager en hårdt tiltrængt hjælp fra en venlig dansker, som gider bruge sin fritid på at hjælpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *